Inhoud
Hoe groot is je kans om te winnen met A-K, 7-2 of een paar boeren? Deze pagina geeft richtcijfers voor Texas hold'em: de equity van elke starthand, een rekenmachine voor tijdens het spel, outs en pot odds.
1. Kansberekening
Tik je twee kaarten aan en daarna de kaarten op tafel zodra ze liggen (3 bij de flop, 4 bij de turn, 5 bij de river). De andere spelers krijgen willekeurige handen.
Pot odds
Vul de pot (inclusief de inzet van je tegenstander) en het bedrag om te callen in. Heb je hierboven je equity berekend, dan wordt die vergeleken met de benodigde equity.
Benodigde equity: -
2. Equity van starthanden
Equity van elke starthand vóór de flop, tegen willekeurige handen (gelijkspel wordt gedeeld). Paren staan op de diagonaal, handen van dezelfde kleur (s) erboven en handen van verschillende kleuren (o) eronder. Tik op een vakje voor details.
Kleur: rood = zwakst, groen = sterkst voor het gekozen aantal spelers. Een lichte rand markeert handen boven het eerlijke aandeel (100 % gedeeld door het aantal spelers). T = 10.
3. Kans op elke combinatie
Kans dat je beste hand van vijf kaarten van elk type is wanneer je zeven kaarten hebt (twee in de hand en vijf op tafel). Exacte waarden over alle 133.784.560 mogelijke handen van zeven kaarten.
| Combinatie | Kans | Ongeveer |
|---|---|---|
| Royal flush | 0,0032% | 1 op 30.940 |
| Straight flush | 0,028% | 1 op 3.591 |
| Vierling | 0,168% | 1 op 595 |
| Full house | 2,60% | 1 op 38,5 |
| Kleur (flush) | 3,03% | 1 op 33,1 |
| Straight (reeks) | 4,62% | 1 op 21,6 |
| Drie-van-een-soort | 4,83% | 1 op 20,7 |
| Twee paar | 23,50% | 1 op 4,3 |
| Paar | 43,82% | 1 op 2,3 |
| Hoge kaart | 17,41% | 1 op 5,7 |
De straight flush omvat niet de royal flush.
Starthanden en de flop
| Starthanden en de flop | Kans | Ongeveer |
|---|---|---|
| Een zakpaar (willekeurig) | 5,88% | 1 op 17,0 |
| Twee kaarten van dezelfde kleur | 23,53% | 1 op 4,2 |
| A-K (zelfde kleur of niet) | 1,21% | 1 op 82,9 |
| Twee azen (A-A) | 0,45% | 1 op 221 |
| Op de flop drie gelijke of beter raken met een zakpaar | 11,76% | 1 op 8,5 |
| Op de flop een flush draw raken met twee kaarten van dezelfde kleur | 10,94% | 1 op 9,1 |
4. Outs en de regel van 4 en 2
Een out is een kaart die je hand zo verbetert dat die waarschijnlijk wint. De tabel geeft de exacte kans om minstens één out te raken, met 47 onbekende kaarten op de flop en 46 op de turn.
| Draw | Outs | Flop tot river | Turn tot river |
|---|---|---|---|
| Zakpaar naar drie gelijke | 2 | 8,4% | 4,3% |
| Gutshot straight draw | 4 | 16,5% | 8,7% |
| Twee paar naar full house | 4 | 16,5% | 8,7% |
| Twee overcards (tegen één paar) | 6 | 24,1% | 13,0% |
| Drie gelijke naar full house of carré | 7 | 27,8% | 15,2% |
| Open-ended straight draw | 8 | 31,5% | 17,4% |
| Flush draw | 9 | 35,0% | 19,6% |
| Flush draw + gutshot | 12 | 45,0% | 26,1% |
| Flush draw + open-ended straight draw | 15 | 54,1% | 32,6% |
5. Pot odds en benodigde equity
Om een inzet te callen moet je equity hoger zijn dan het aandeel van de eindpot dat je inbrengt. Benodigde equity = bedrag om te callen / (pot + bedrag om te callen), waarbij de pot de inzet van de tegenstander al bevat.
Voorbeeld: de pot is 100 en de tegenstander zet 50 in. De pot wordt 150 en je moet 50 callen: je riskeert 50 om 150 te winnen, een verhouding van 3 tegen 1, en je hebt 50 / (150 + 50) = 25 % equity nodig.
| Inzet tegenstander | Pot odds | Benodigde equity |
|---|---|---|
| 1/4 van de pot | 5 : 1 | 16,7% |
| 1/3 van de pot | 4 : 1 | 20,0% |
| 1/2 van de pot | 3 : 1 | 25,0% |
| 2/3 van de pot | 2,5 : 1 | 28,6% |
| 3/4 van de pot | 2,3 : 1 | 30,0% |
| Inzet ter grootte van de pot | 2 : 1 | 33,3% |
| Twee keer de pot | 1,5 : 1 | 40,0% |
De inzet is uitgedrukt als aandeel van de pot vóór die inzet. Pot odds zijn (pot + inzet) : inzet.
Met een flush draw op de flop (ongeveer 35 % om hem tot de river te raken) vraagt een inzet van een halve pot maar 25 %. Deze cijfers negeren de inzetten die nog komen.
6. Zo lees je deze cijfers
- Starthanden: 1,5 miljoen simulaties per vakje, tegenstanders met willekeurige handen, foutmarge onder 0,1 punt.
- Kansen op combinaties: exacte telling over alle 133.784.560 handen van zeven kaarten.
- Outs: exacte formules, ervan uitgaande dat elke out je de beste hand geeft.
- Rekenmachine: Monte Carlo-simulatie in je browser; het resultaat verschilt licht per berekening en de getoonde marge is een interval van 95 %.
- Deze cijfers gaan uit van tegenstanders met willekeurige handen. Wie inzet of verhoogt heeft meestal een sterkere hand dan gemiddeld, dus je echte kansen zijn vaak lager. Gebruik ze als richtlijn, niet als zekerheid.
Verder gaan
Om je toernooi te organiseren, zie de Blind Up-gids en de Een structuur maken. De rangorde van de handen staat bij de Spelregels.